June 6, 2009

kisah maid 2...

Ha lepas baca e-mail dari kak rohaiza pasal maid dia...terpanggil lak nak jot down kisah maid aku ni...ni kira dah 2 minggu kat umah aku...pas tu hubby aku bagi lah gaji separuh bulan utk mei.....aku lak kira berlembut lagi lah..tegur itu n ini pasal mcmmana basuh sayur,ikan...tengok tv sama..2 konon aku nak wat mcm famili lah..adik aku dok tinggal cuti sem ni komplen sket...aik akak lembut sgt ngan maid...tgk dah relaks mcm tuan beso...jer

yelah...biler bersembang ngan aku mcm kawan...citer lak kat aku pasal byk kali polis tahan sbb tak der permit dulu...tapi boleh lepas tu...entah2 pakai guna2 tak?????tghhari semalam maid aku ni minta permission aku nak gi sek 18...kata nyer adik husband dia sakit , kul 5 ptg nak anta g balik indon....dia kater kul 3 ptg dia balik...tunggu punyer tunggu dah kul 6...anak aku 2 ni tak mandi lagi termasuk baby...makan tghhari dah abis...hubby aku g putrajaya n adikku gi giant beli barang umah dah abis....hai nampaknyer aku lah kena wat semua ni...pinggan makan tengahari melambak kat sinki tu!!! naik angin giler aku...kang aku kemas ...dia balik goyang kaki...lak...tapi mata ni tak larat nak tengok....hish....lps magrib memasaklah aku....kul 9 mlm maid aku sampai...aku perli dia tak ingat nak keje ker!!!! dia bole senyum2....aku pun apa lagi ....naik seh...kelam kabut dia basuh pinggan..

pagi ni mmg aku cakap kasar jer ngan dia...masa dia sediakan mandian baby...tiba2 tepon dia berdering....pas tu mula stop keje...aku pun jeritlah...ni nak keje buat cara keje...org malaysia pun keje bos tak bagi bergayut...kelam kabut dia simpan hp....hih mmg tak serik betoi....setiap saat dia mencuci ari ni aku tegur ha ni cuci bersih2....masa saya tak der maid pun sinki ni tak berkarat...awak ader berkarat aper citer...aku pun sental la tepi sinki 2..dia pandai2 lah bgtau perlahan2 akak ....aik aku kata ...nak keje lama jgk byk songeh....buat jer...gaji nak mahal keje pun tak tau....mmg aku tengking jer....fuh!!! tak pernah aku marah org cmtu....tulah aku kata hubby jgn berlembut...kiter bayar dorang mcm 2 songeh lak...

thanks kak rohaiza....semua tu jadi panduan n ima akan lebih hati2 ....selamat membaca!!!!

3 comments:

safri@chaie said...

go go kak ima..
you can do it..
jgn terpengaruh dengan cite2 indon dimana selalunya maid tu sebenarnye disalahgunakan.. keh3..
kita mesti menegakkan hak sebagai majikan.. theee~

mama syaza said...

its true mmg kene strict skit ngan maid. tapi jgn sampai depa sakit hati sudah. anak2 kita akan ditinggalkan kat depa jgk nnt masa kita p kije. nak tanak, kita mmg kene makan hati, asal depa jaga anak dgn baik. umah no 2 kot. tapi skali skala mmg kene kasi hengat jgk depa ni..
thru experience.. alhamdulillah so far maid kita ok la menjaga anak. skali skala kene tegur2 jgk

ima-life said...

thanks...shima n chaie....betoi..betoi..betoi kata korang tu...